Mitä on squash?

Mitä on Squash?

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Squash

Squash, josta puhekielessä käytetään myös nimitystä kössi, on suljetulla kentällä kaksin pelattava pallopeli. Squash oli trendikäs ja suosittu laji 1980-luvulla ja on edelleen suosiossa hyvänä liikuntamuotona ja kuntoiluna.

Pelikenttä koostuu lattiasta, etuseinästä, sivuseinistä, takaseinästä ja katosta eli huoneesta, jonka melkein koko tilaa käytetään pelialueena. Pallo saa pelin aikana osua kaikkiin seiniin rajatulle alueelle ja etuseinästä kimmotessaan kerran lattiaan. Pallo ei saa osua pelialueen ulkopuolelle kuten esimerkiksi seinien yläosaan ja etuseinän alaosaan eikä kattoon. Syöttäessä olkavarsi ei saa kohota yli vaakatason. Rajausviivaan (yleensä punaiseksi maalattuun) osuessaan pallo on jo ’ulkona’. Pallo tulee pystyä palauttamaan enintään yhden lattiapompun jälkeen, kuten tenniksessäkin. Pallon voi palauttaa ilman lattiapomppua, niin sanotusti ’ilmasta’.

Puolessa välissä kenttää on poikittainen viiva, jonka kummassakin päässä – sivuseinien vieressä – on syöttöruutu. Lisäksi kentässä on pitkittäinen viiva, joka on kentän keskiviiva. Noin 20 cm keskiviivan lopusta kentän takaa katsottuna on niin kutsuttu T-Piste, eli kohta, jonka takana pallon palauttajalla on paras paikka vastata palloon. Yläraja kiertää koko kentän. Se on etuseinässä katon rajassa, takaseinässä paljon alempana. Pallon tulee pysyä ylärajan alapuolella. Takaseinän kautta saa pelata.

Syötettäessä tulee toisen jalan olla syöttöruudussa (ei viivan päällä). Etuseinässä on kolme vaakasuoraa viivaa: alimpana alaraja, keskellä syöttöraja sekä ylimpänä yläraja. Syötettäessä pallon tulee osua ensimmäiseksi etuseinään, ylärajan ja syöttörajan väliin, sen jälkeen kimmota vastustajan puolelle siten, että se osuu maahan poikittaisen viivan takapuolella (vastustajan kenttäneljänneksessä). Tämän jälkeen pallo pelataan loppuun. Mikäli pallon on mahdollista osua esim. vastapelaajan selkään, kun siihen lyö, on huudettava huomautushuuto: let!. Tällöin pelataan pallo uudestaan tai jos vastustaja oli täysin edessä saa lyöntivuorossa ollut itselleen suoraan pisteen.

Pelissä jokaisesta pallosta saa pisteen. Erävoittoon tarvitaan 11 pistettä. Tasatilanteessa 10-10 pelataan tie break, jossa vaaditaan 2 pisteen ero. Normaalisti pelataan ”paras viidestä” eli voittoon tarvitaan kolme voitettua erää